OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Regjeringa skaper mer utrygghet

Faglig leder i Rødt, Anders Evenstuen mener regjeringas forslag til lovendringer skaper utrygghet og snur Arbeidsmiljøloven på hodet.

– I dag er fast ansettelse regelen, men dette vil regjeringa og arbeidsminister Robert Eriksson gjøre slutt på. 10 % av alle sysselsatte jobber midlertidig, og i tillegg til dette vil regjeringa at arbeidsgiverne skal kunne ansette opp mot 15 % midlertidig. I sum betyr dette at hver fjerde kan bli gående på midlertidig kontrakter. Det er å innføre løsarbeidersamfunnet, og en ren krigserklæring mot arbeidsfolk, sier Evenstuen.

– Det er fast jobb som gir frihet og trygghet. Med fast jobb kan du få lån i banken, planlegge ferier og du lever ikke på arbeidsgivers nåde. Den mørkeblå regjeringa lever i en boble hvis de tror problemet er at det er for få midlertidige stillinger. Mange jobbsøkere i dag opplever heller det motsatte, at det er for mange midlertidige og for få faste stillinger.

Evenstuen påpeker at en sterk fagbevegelse er nødvendig for at folk skal slippe å jobbe på ulovlige, midlertidige kontrakter:

– Klubber og fagforeninger har i dag hendene fulle med å kreve fast ansettelse for ansatte som jobber på ulovlige, midlertidige kontrakter. Det er nettopp kombinasjonen av en god lov og sterke klubber og fagforeninger som skaper springbrettet fra midlertidig til fast ansettelse. Hvis loven og fagbevegelsen svekkes, fjernes dette springbrettet. I stedet får vi et arbeidsliv der innleie og midlertidig ansettelse blir normalen, og fast ansettelse blir unntaket, sier Evenstuen.

Evenstuen mener også at regjeringas forslag vil ramme kvinner spesielt hardt:

– Det er langt flere kvinner enn menn som er ansatt i midlertidige stillinger. I aldersgruppa 25-39 år er det dobbelt så mange kvinner som menn som ikke har fast stilling. Regjeringas forslag om å øke adgangen til å ansette midlertidig vil derfor ramme kvinner spesielt hardt, og øke faren for diskriminering av gravide. Unge kvinner som blir gravide i 12-månedersperioden kan nemlig ikke søke permisjon, og om de gjør det, vil de ikke bli ansatt.

– Slaget om det norske arbeidslivet er nå i gang. Rødt vil gå sammen med fagbevegelsen og alle solidariske krefter i forsvar for rettighetene som sikrer arbeidsfolk trygghet og frihet.

– Dette er en kamp for meg og mine arbeidskollegaer i dag, men det er også en kamp for at mine barn skal slippe å leve i regjeringas løsarbeidersamfunn. Rødt vil nå også ta initiativ til at kommuner og fylket landet rundt vedtar at de ikke ønsker å bruke en utvidet adgang til midlertidige ansettelser, selv om Stortinget åpner for dette.

– LO har i dag vedtatt politisk streik mot forslaget. YS og andre organisasjoner jobber med det samme. Vi i Rødt er glade for at det nå settes hardt mot hardt. Vi skal i alle fall bidra alt vi kan i kampen mot midlertidigheten.